Hoe bereken ik mijn prijzen?

Uiteraard kan je klakkeloos de prijzen van je concurrent over nemen of daar een beetje onder gaan zitten. Maar dit betekend niet dat jij aan het eind van de maand nog geld over houdt omdat je niet weet wat o.a. de kosten zijn van je concurrent.
Natuurlijk is het uiteindelijk wel handig om een klein concurrentie onderzoek te gaan doen. Zo krijg je inzicht van de prijzen van de concurrenten en dan weet je of je veel te hoog of juist veel te laag gaat zitten met je prijs.

Eerst ga je berekenen wat je eigen prijs ongeveer moet zijn zodat je er zelf nog wat aan over kan houden. Hiervoor moet je een aantal stappen goed uitvoeren:

Het is belangrijk om alle kosten die je bij elke behandeling hebt bij elkaar op te tellen. Dit zijn dus alle kosten (benzine, afschrijvingskosten, verzekeringen, abonnementen, kosten van derden etc.) behalve de materiaal kosten. Door dit te doen weet je welke kosten je altijd hebt. Tel hierbij op wat je over het algemeen aan belastingen moet betalen (vraag hiervoor informatie bij de boekhouder/accountant of de belastingdienst) en wat je aan winst over wilt houden. Als je deze rekensom compleet hebt weet je ongeveer welke prijs je per uur moet berekenen.
Voor je behandelprijs voor bijvoorbeeld het verven of permanenten moet je eerst bekijken hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt, dat vermenigvuldig je met je prijs per uur en daar bovenop reken je nog de materiaalkosten. Op deze manier kan je je behandelprijzen berekenen.
Deze prijs kan je natuurlijk nog naar boven of beneden aanpassen, zorg er wel voor dat je niet teveel gaat schuiven bij je berekening van je kosten, je reserve en de belastingen.
Je kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld binnen je vaste lasten, bekijken of er kosten zijn die goedkoper kunnen. Kosten die vaak goedkoper kunnen zijn bijvoorbeeld je verzekeringen, de kosten van derden en je inkoopkosten.

Vraag altijd hulp in van een boekhouder/accountant en/of de belastingdienst. Deze mensen hebben het meeste verstand van alle cijfers, regels, inkomsten en uitgaven.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

Scroll naar boven
× Chat