Bereken de tijd die je kwijt bent per behandeling

Je kent vast wel de uitdrukking: ‘tijd kost geld’. Dit is al een hele oude uitdrukking, maar voor ondernemers is dit zeker waar.
Sommige behandelingen kosten veel meer tijd dan een andere behandeling. Bijvoorbeeld het verven of permanenten van de haren kost meer tijd dan het knippen van een kindje. Hier moet je ook rekening mee houden als je de prijzen voor je behandeling wilt bepalen.
Bij het verven en permanenten zit je meestal ook even niets te doen tussendoor. Uiteraard kan je terwijl je wacht de man van je klant knippen of de buurvrouw, maar dit kan niet in alle gevallen. Voor dit half uurtje dat je moet wachten reken jij natuurlijk ook geld.

Hoe bereken je de tijdsduur voor je behandeling?

Als eerst moet je voor jezelf bedenken en op een rijtje zetten hoe lang de behandelingen ongeveer duren. Voor het knippen ben je bijvoorbeeld een half uur bezig, maar voor het permanenten twee uur.
Als ambulante kapper moet je ook rekening houden met de reistijd. Zoals de naam al zegt, is dit ook tijd en tijd is geld.
Voorbeeld: Als je een klant gaat knippen ben je daar ongeveer een half uur mee bezig. Je klanten wonen allemaal maximaal 15 minuten rijden uit elkaar. Je rekent over het algemeen alleen de reistijd naar je klant toe mee, want als je bij je klant weg rijdt ga je naar de volgende klant toe. Een knip behandeling kost dus (30 minuten knippen + 15 minuten reistijd = ) 45 minuten.
Voorbeeld: Voor het permanenten van een klant ben je met de behandeling zelf ongeveer 2 uur bezig, inclusief het knippen en föhnen. Zoals in het vorige voorbeeld aangegeven, kan het zijn dat je voor elke klant maximaal 15 minuten moet rijden. In totaal ben je dus (2uur voor het permanenten + 15 minuten reistijd = ) 2uur en 15 minuten ( = 135minuten) bezig. Dat je bij deze behandeling tussendoor even niets kan doen, maakt niet uit voor de uren die je bij de klant aanwezig bent voor je werk, dit telt dus gewoon mee in je berekening.

Welke prijs moet ik per uur berekenen?

Het antwoord op deze vraag is voor elke ondernemer anders. Iedereen heeft hier een andere berekening voor. Wij geven hier een voorbeeld van een berekening, maar het beste is om met je boekhouder of accountant te overleggen wat voor jouw onderneming het beste is.

Voorbeeld:
Als eerst is het belangrijk om alle kosten die je bij elke behandeling hebt bij elkaar op te tellen. Dit zijn dus alle kosten (benzine, afschrijvingskosten, verzekeringen, abonnementen, kosten van derden etc.) behalve de materiaal kosten. Door dit te doen weet je welke kosten je altijd hebt. Tel hierbij op wat je aan winst over wilt houden zelf en wat je over het algemeen aan belastingen moet betalen (vraag hiervoor informatie bij de boekhouder/accountant of de belastingdienst). Als je deze rekensom compleet hebt weet je ongeveer welke prijs je per uur moet berekenen.
Voor je behandelprijs voor bijvoorbeeld het verven of permanenten moet je eerst bekijken hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt, dat vermenigvuldig je met je prijs per uur en daar bovenop reken je nog de materiaalkosten. Op deze manier kan je je behandelprijzen berekenen.

Vraag altijd hulp in van een boekhouder/accountant en/of de belastingdienst. Deze mensen hebben het meeste verstand van alle cijfers, regels, inkomsten en uitgaven.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

Scroll naar boven
× Chat