Winst, wat hou je zelf over

Bereken hoeveel je zelf ongeveer over wilt houden per behandeling

Uiteindelijk is het de bedoeling van elke ondernemer om winst te maken. Winst is je omzet min alle kosten, dus wat jij bijvoorbeeld voor privé doeleinden kan gebruiken, kan sparen en/of investeren.
Om te berekenen wat jij ongeveer over moet houden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Wat zijn je kosten die jij privé hebt?
    Denk hierbij aan de huur of hypotheek van je huis, boodschappen, verzekeringen etc. Deze privé kosten moeten ook betaald worden van de winst die jij maakt.
  • Wil je uitbreiden en/of investeren in je bedrijf?
    Hiervoor moet je natuurlijk geld hebben, het mooiste is als je hiervoor geen geld hoeft te lenen en je eigen spaargeld kan gebruiken. Een investering kan natuurlijk ook een nieuwe auto zijn, een nieuwe wasbak, droogkap etc.
  • Hoe wil je geld apart houden voor je pensioen?
    Hiervoor kan je bij je boekhouder/accountant om advies vragen, er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om te zorgen dat je na je pensioen toch nog fijn kan leven zonder teveel op de ‘kleintjes’ te moeten letten.

Uiteraard zijn er nog meer dingen waarbij je rekening moet houden om te bepalen wat je zelf nog over moet houden buiten de kosten die je hebt voor elke behandeling. Ook is het verstandig om te bekijken waar je voor wilt sparen of hoeveel je wilt gaan investeren in de toekomst. Hou er rekening mee dat sparen tijd kost, een lening nemen is een snelle manier van geld krijgen, maar hou hierbij rekening dat je altijd duurder uit bent vanwege de rente, kosten etc.
Kijk minstens elk jaar of je goed uit komt met je inkomsten, kosten en de winst. Pas zo nodig hier ook je behandelprijs op aan.

Vraag altijd hulp in van een boekhouder/accountant en/of de belastingdienst. Deze mensen hebben het meeste verstand van alle cijfers, regels, inkomsten en uitgaven.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

Scroll naar boven
× Chat