Baby shampoo

Ben je net bevallen van een lieve en mooie baby? Dan heb je kans dat deze kleine soms al een flinke bos met haar heeft. Moet je dit haar dan gelijk al gaan wassen? En als je kleine wat ouder is en dan pas een paar haartjes krijgt, moet je deze dan ook al met shampoo wassen?
Dit zijn een aantal vragen waar je hier het antwoord van kan vinden.

Vanaf wanneer moet je shampoo gebruiken bij een baby?

Vergeleken met de hoofdhuid van een volwassen persoon, is de babyhuid natuurlijk nog heel kwetsbaar in de eerste maanden. Daarom is het verstandig om niet te snel de haren van je baby met shampoo te gaan wassen. Bij het badderen van je kindje kan je met een natte washand of met een beetje water het hoofdje wel afspoelen.
Sommige baby’s hebben het geluk dat ze al een flinke haarbos hebben bij de geboorte. Deze baby’s zullen waarschijnlijk al binnen de drie maanden al ervaring hebben met (baby)shampoo. Voor kinderen die weinig tot geen haar hebben is het ook niet noodzakelijk om die paar haren speciaal met shampoo te wassen.
Als ouders zijnde mag je natuurlijk zelf bepalen wanneer je (baby)shampoo bij je kindje gebruikt. Het is wel aan te raden hier niet te snel mee te beginnen, dus liever na een maand of 3. Dit is omdat de hoofdhuid talgklieren bevat. Deze klieren zorgen ervoor dat er talg/vet aangemaakt wordt om de hoofdhuid en het haar soepel, beschermd en gezond te houden. Op het moment dat je het haar regelmatig gaat wassen met shampoo raken deze talgklieren uit balans en kan het haar vetter worden of juist droger. Probeer bij het wassen van de haren ook zo min mogelijk de hoofdhuid echt te masseren, dit activeert namelijk de talgklieren waardoor de hoofdhuid vetter wordt en ook ontregeld raakt. Gelukkig zijn de meeste babyshampoos heel mild waardoor er eigenlijk weinig tot niets gebeurd met het haar en de hoofdhuid, behalve dat het lekker gaat ruiken. Dus veel kwaad kan het zeker niet, maar hou hier wel rekening mee.

Moeten de babyharen met speciale baby shampoo gewassen worden?

Niets moet, maar het is wel verstandig om een babyshampoo te gebruiken bij je baby. Deze shampoos bevatten weinig tot geen chemische of natuurlijke producten voor extra reiniging of om het haar en de hoofdhuid te voeden of te herstellen. Je baby heeft dit namelijk absoluut niet nodig.
Ook is de pH-waarde van de shampoo hoger dan bij de shampoos die over het algemeen gebruikt worden door volwassenen. De pH-waarde van babyshampoo ligt rond de 7, dit staat gelijk aan water. Hierdoor zal de shampoo niet snel in de ogen prikken. Het nadeel is wel dat de haarschubben iets open kunnen gaan staan waardoor het haar pluiziger kan worden.
Let wel op, in baby shampoo zit vaak extra parfum, dit geeft natuurlijk de lekkere ‘babygeur’. Omdat de huid van de baby’s heel erg kwetsbaar zijn, kan het gebeuren dat je kindje niet tegen deze parfum kan en een allergie ervoor krijgt. Soms is er op de hoofdhuid weinig tot niets van te zien, maar kan de rest van het lichaam vol met rode vlekken komen te zitten. Dit komt omdat het haar bij het uitspoelen langs de rug in het bad gespoeld wordt, en hier zit je kindje dan nog even in.

Hoe vaak moet ik de haren van mijn baby wassen?

In het haar van zo een klein kindje gebruik je vaak nog geen stylingproducten en zal het haar van je kleine kindje niet snel vet worden en dus blijft er ook minder vuil in hangen. Op het moment dat je vaker stylingproducten bij je baby gaat gebruiken, is het wel belangrijk dat deze goed uit het haar gespoeld worden, gebruik hierbij ook een klein beetje milde shampoo.
Gebruik je nooit stylingproducten bij je baby? Dan is het meer dan genoeg om de haartjes één keer in de week te wassen. De andere dagen is het voldoende om het haar alleen met water te spoelen. Zo lang je zelf niet het idee hebt dat de haartjes vies zijn, kan je natuurlijk ook een paar dagen langer wachten tot je de haren weer gaat wassen.

Kan ik zelf, als volwassene, ook babyshampoo gebruiken?

Uiteraard kan je een baby shampoo ook voor jezelf gebruiken. Hou er alleen wel rekening mee dat deze shampoos niet heel goed reinigen, geen verzorging geven voor je haar en hoofdhuid en dat de pH-waarde hoger ligt dan gewone shampoo en je haar er dus droger en pluiziger van kan worden.
Aangeraden wordt voor een volwassene om een shampoo te gebruiken die het beste bij je haartype past. Hier vind je een overzicht van de shampoos en de verschillende haartypes. Natuurlijk kan je bij je (thuis)kapper altijd om goed advies vragen.

 

Voor een overzicht van baby of kinder shampoos klikt u hier.

Scroll naar boven
× Chat