pH-waarde van verzorgingsproducten

Sommige shampoos geven op de verpakking aan dat ze pH-neutraal zijn. Het klinkt goed en gezond, maar wat betekent het precies? En moet ik bij de aanschaf van mijn haar verzorgingsproducten ook letten op de pH-waarde?

Wat is een pH-waarde?

De schaal van de pH-waarde loopt van 1 tot 14 en geeft aan wat de zuurgraad is van bijvoorbeeld je haar of je huid. De waarde van 1 t/m 6 is zuur, 7 is neutraal en 8 t/m 14 is een basische stof.
Een voorbeeld van een zure stof is zoutzuur, dit heeft een pH-waarde van 0. Deze stof wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in sterke schoonmaakmiddelen, maar komt ook voor in je maag als onderdeel van je maagzuur.
Een neutrale stof is gedestilleerd water. Dit heeft een pH-waarde van 7.
Een basische stof is huishoudammonia met een pH-waarde van 11,5. Basische stoffen komen ook voor in bijvoorbeeld zeep, omdat deze stoffen de vetlagen van de huid, of andere oppervlakten die je vetvrij wilt hebben, af halen.

Welke pH-waarde heeft mijn haar?

De haren hebben een pH- waarde van ongeveer 5,5. Maar, door het gebruik van verschillende stoffen in alle haarproducten, denk hierbij niet alleen aan de verzorgingsproducten, maar ook aan haarverf, permanent en stylingsproducten, kan deze zuurgraad aangepast worden en zo ook de structuur of kleur van je haar.
Bijvoorbeeld bij het verven van je haren wordt in de haarverf ammonia of een andere basische stof gebruikt. Zonder deze stof gaan je haarschubben niet open staan waardoor de verf niet in je haar binnen kan dringen. Daarom is het altijd belangrijk om een zure conditioner, masker of nabehandeling te gebruiken na het verven van je haren, deze zorgt er voor dat de haarschubben weer sluiten, de verf langer mooi blijft en je haren glans krijgen.
Styling en verzorgingsproducten die er voor zorgen dat je haren glad en glanzend worden hebben over het algemeen een zuur ingrediënt, dus met een lage pH-waarde. Dit zure ingrediënt zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten en het haar dus gladder aan voelt.
Wil je graag veel volume en wat stugger haar? Dan kan je beter een neutraal of basisch stylingproduct gebruiken, met een pH-waarde hoger dan 7. Deze zorgt ervoor dat de haarschubben iets open gaat staan waardoor het haar stugger aan voelt en je meer volume creëert.

Welke pH-waarde heeft mijn hoofdhuid?

De hoofdhuid heeft, net als je haar een pH-waarde van ongeveer 5,5. Dus niet neutraal, maar iets meer richting de zure kant. Maar…niet iedereen heeft op zijn hoofd een pH-waarde van 5,5. Mensen met een vettige hoofdhuid hebben een lagere zuurgraad dan 5 en mensen met een zeer droge hoofdhuid hebben vaak een zuurgraad die hoger ligt dan 7, dit betekent dus dat de huid niet meer zuur is, maar basisch.
Als je heel droog haar en een droge hoofdhuid hebt, dan kan je het beste gebruik maken van verzorgingsproducten met een pH-waarde lager dan 5, dit zorgt ervoor dat je hoofdhuid minder droog wordt en de haarschubben weer sluiten waardoor je haar beter beschermd blijft tegen de invloeden van buitenaf. Probeer hierna ook niet een te warme föhn of krul/steil tang te gebruiken, door de warmte droogt je haar en hoofdhuid weer uit en gaan de haarschubben weer iets open staan.

Is het belangrijk om de pH-waarde van de shampoo te controleren?

Heb je een vette hoofdhuid (lage pH-waarde), gebruik dan een shampoo met een pH-waarde die hoger ligt, dus 6 of hoger.  Dit neutraliseert de hoofdhuid waardoor je minder snel last krijgt van een vettere hoofdhuid. Let wel op dat je niet voor een te hoge pH-waarde kiest of er te lang mee door gaat, dan kan het namelijk zo zijn dat je huid juist weer te droog wordt.
Heb je een droge hoofdhuid, eventueel met eczeem (hoge pH-waarde), gebruik dan een shampoo met een zuurgraad die lager is dan 6. Dit zal de droge hoofdhuid neutraliseren en hierdoor ook de schilfers en de jeuk verminderen. Ook hierbij geld dat je niet te laag moet gaan in de pH-waarde, want dat kan weer het tegenovergestelde effect geven waardoor je vettiger haar krijgt.
Voor mensen met een gewone hoofdhuid is een shampoo met de pH-waarde tussen de 5 en de 6 perfect. Dit worden de pH-huidneutrale shampoos genoemd.

Waar vind ik de pH-waarde van mijn haarproducten?

Helaas vermelden niet alle shampoo merken de pH-waarde op de verpakking, tenzij deze echt aangeven dat ze pH-huidneutraal zijn.
Uit onderzoeken is gebleken dat de professionele kapsalon merken over het algemeen meer shampoos produceren met een pH-waarde onder de 5,5. Dit is voornamelijk om de haarschubben te sluiten en het haar gladder en glanzender te maken. Het komt namelijk vaker voor dat mensen droog haar en een droge hoofdhuid hebben, dan dat de mensen vet haar hebben.
De shampoos die in de drogist te koop zijn hebben vaak een pH-waarde van 5 of hoger, dit voornamelijk omdat er andere producten worden gebruikt en er meer water bij de shampoo toe gevoegd wordt in vergelijking met de professionele kappers shampoos.
Als je shampoo of verzorgingsproducten koopt voor droog en beschadigd haar, kan je er bijna wel van uit gaan dat deze pH-huidneutaal of iets zuurder zijn.
Koop je verzorgingsproducten voor of tegen vet haar, dan hebben deze een pH-waarde die hoger ligt dan 5,5. Hetzelfde geld voor volume producten, omdat deze de haarschubben iets meer open zetten zodat het haar dikker lijkt en meer volume krijgt. Let wel op dat je deze producten niet te lang gebruikt, je haar kan hiervan namelijk droog worden en gaan pluizen.

Scroll naar boven
× Chat