Wat is een ZZP-er?

ZZP is een term die staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’.

Dit houdt in dat je een ondernemer bent zonder personeel en geheel zelfstandig je werk uitvoert. Dit is geen rechtsvorm maar een term, de rechtsvorm die bij deze term het beste past is een ‘eenmanszaak’.

Wat is een rechtsvorm?

Een rechtsvorm is de juridische status van je onderneming die je op moet geven bij de Kamer van Koophandel. Als je in je eentje je bedrijf gaat runnen, dan kan je het beste kiezen voor de eenmanszaak. Dit betekend ook dat jij de enige bent die aansprakelijk is en dus verantwoordelijk voor de gang van zaken, je winst maar ook je verlies.
Ga je met meerdere personen een bedrijf beginnen, dan kan je kiezen voor andere rechtsvormen zoals een maatschap (MTS), vennootschap onder firma (VOF), naamloze vennootschap (NV), besloten vennootschap (BV), een vereniging, een stichting of een coöperatie. Als je een samenwerking aan gaat, wordt het aangeraden om extra advies te vragen bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer ben je een ondernemer?

Je bent onder andere, voor de belastingdienst, een ondernemer als je:

  • Deel uitmaakt van het economisch verkeer. Dit betekend dat je voor je diensten of producten geld vraagt en hier winst op maakt. Dit geldt dus niet voor vrijwilligerswerk of af en toe een gunst doen voor je familie of vrienden.
  • Je een bedrag als reserve hebt gespaard om je bedrijf op te starten en het bedrijf enige tijd draaiende kan houden tot je winst gaat maken. Dit bedrag heb je bijvoorbeeld nodig om je bedrijf op te kunnen starten, je producten en werkmateriaal aan te schaffen en je auto of huur kan betalen als je nog geen of weinig klanten hebt.
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers. Een opdrachtgever is in het kappersvak elke betalende klant.
  • Als je meer dan 1225 uur per jaar bezig bent met je onderneming. Hierbij wordt naast de tijd die je bij klanten kwijt bent, ook je reistijd, de tijd die je kwijt bent aan administratie en andere bezigheden voor je bedrijf gerekend.

Heb ik potentie om een ZZP-er te worden?

Als ZZP-er moet je over het algemeen flexibel, creatief en ondernemend zijn.  Je moet bereid zijn om risico’s te nemen, zowel op persoonlijk als op financieel vlak. Je moet goed zelfstandig kunnen werken en hebt niet de hulp (van een meerdere) nodig om je vak goed en nauwkeurig uit te kunnen voeren. Je moet er rekening mee houden dat je niet alleen je vak uit kan voeren, maar ook bijvoorbeeld administratief werk, marketing en de planning zelf moet doen.

Als je jezelf herkend in deze voorbeelden, dan is de kans heel groot dat jij een echte ondernemer bent en een (goede) kans op de markt hebt:

  • Je hebt regelmatig (nieuwe) ideeën die je graag wilt uitvoeren,
  • Je houdt ervan om meer te leren en toe te passen in je werk,
  • Je houdt van aanpakken, organiseren en ondernemen,
  • Als je ergens aan begint wordt het regelmatig een succes,
  • Als je ergens aan begint maak je het graag (goed) af,
  • Je hebt inzicht in het vak wat je graag uitvoert, je ziet het werk en de oplossingen.

Vraag altijd hulp in van een boekhouder/accountant en/of de belastingdienst. Deze mensen hebben het meeste verstand van alle cijfers, regels, inkomsten en uitgaven.
Deze pagina’s zijn alleen voorbeelden en geven een impressie hoe je als zzp-er kan starten, wij zijn niet aansprakelijk voor fouten en de gevolgen.

Scroll naar boven
× Chat