Knippen met vuur

Op Social media komt regelmatig een filmpje voorbij van een kapper die het haar van zijn klant in de brand steekt. Het lijkt wel een wonder dat het haar niet geheel weg brand of verschroeid. Veel reacties onder zo een filmpje is: “Waarom?” en “Hoe?”. In deze blog zullen wij het antwoord daarop geven.

Waarom?

Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt in Oosterse landen om het haar te steilen. Als je er over nadenkt is het helemaal niet gek. Als vrouw zijnde heb je ook vast wel eens een steiltang of krultang van 220˚C gebruikt en met je föhn heb je ook het beste resultaat als deze hete lucht blaast. Natuurlijk gebruik je bij elke warmtebron (vuur of een tang) ook een beschermingsmiddel zodat je haren niet verbranden.
Vroeger werd het vuur voornamelijk gebruikt om luizen weg te branden uit het haar. Daarnaast werden de gespleten haarpunten die uit steken weg gebrand, het haar werd ermee glad gemaakt (zoals de steiltang nu doet) en het zorgde ervoor dat kroeshaar beter doorkambaar werd.
Nu wordt het voornamelijk gebruikt als show. Uiteraard heb je wel de voordelen van minder gespleten punten, betere doorkambaarheid en steiler haar, maar hiervoor zijn tegenwoordig genoeg andere (veiligere) middelen op de markt om hetzelfde resultaat te behalen.

Hoe?

Als eerst doet de kapper een brandbaar poeder of een vloeistof in het haar, waarna hij dat aansteekt. Je gezonde haren kunnen een hoge temperatuur aan, waardoor deze niet snel verbranden. De gesleten en dode haarpunten zullen wel weg branden, door de droogte kunnen deze punten geen hoge temperaturen hebben.
Door er snel met een kam doorheen te gaan krijg je het haar glad en stijl. Op het moment dat de brandbare poeder of vloeistof op gebrand is zal het vuur ook uit gaan en heb je gladde haren.

DIY? (Do It Yourself?)

NEE, doe dit niet zelf! De kappers die deze techniek gebruiken hebben hiervoor geleerd en ze hebben de juiste producten in huis. Als je zelf gaat rommelen met je haren en vuur, dan is er een kans dat je wel je haren verschroeid en weg brand. In het ergste geval staat niet alleen je haar in de brand, maar ook je huid, kleding en de rest van je huis. Dus doe dit zeker niet zelf of bij een ander als je dit nooit in een opleiding hebt geleerd.
De gespleten haarpunten kan een kapper voor je weg knippen en voor steile haren kan je beschermende crèmes en een steiltang aanschaffen, dat is een stuk veiliger dan spelen met vuur.

 

Scroll naar boven
× Chat