Houdbaarheid

De meeste verzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners en stylingproducten hebben geen specifieke datum op de verpakking staan wat aangeeft wanneer het product niet meer goed is. In plaats van een datum staat er een kleine afbeelding op het label met daarop een geopend potje, dit is het houdbaarheidssymbool. In deze afbeelding staat bijvoorbeeld 12M, dit betekend dat op het moment dat je de verpakking open hebt gehad, het product 12maanden ‘goed’ is. Met ‘goed’ wordt bedoeld dat de fabrikant binnen de 12 maanden na het openen de garantie kan geven dat het product nog goed werkt.

Dit is een voorbeeld van het houdbaarheidssymbool:

Wat is het verschil tussen een lange of kortere houdbaarheid?

Op sommige producten staat het houdbaarheidssymbool met 3M erin. Dit betekent dat de fabrikant na het openen nog 3 maanden garantie geeft dat het product zijn werking nog goed doet. Vaak staat dit symbool op natuurlijke producten waar geen toegevoegde conserveringsmiddelen in zitten.

De producten die 12 maanden of langer houdbaar zijn bevatten wel meer conserveringsmiddelen, dit kunnen ook natuurlijke producten zijn, dus dit betekent niet automatisch dat deze producten slechter zijn voor je haren.

Wat zijn conserveringsmiddelen?

Conserveringsmiddelen worden gebruikt om een product langer houdbaar te houden. Dit houdt in dat een conserveringsmiddel voorkomt dat er slechte bacteriën, gisten en schimmels in het product voor kunnen komen.
Voor veel verzorgingsproducten worden parabenen gebruikt als conserveringsmiddelen. Dit is een synthetisch product wat veel gebruikt wordt omdat je van deze stof heel weinig nodig hebt, waardoor de kans op een irritatie of allergie op de hoofdhuid heel erg klein is.
Er zijn ook veel natuurlijke conserveringsmiddelen. Voornamelijk zijn dit antioxidanten, dit betekend dat deze producten ervoor zorgen dat de zuurstof uit de lucht niet gaat reageren met de stoffen in je verzorgingsproduct, waardoor deze stoffen hun werking verliezen. Een voorbeeld van een antioxidant is Vitamine E.

Wat kunnen slechte schimmels, gisten en bacteriën veroorzaken?

Als je bijvoorbeeld een shampoo gebruikt die al veel te lang open staat, kan het voorkomen dat de conserveringsmiddelen niet meer hun werking kunnen doen waardoor de schimmels, bacteriën en gisten zich kunnen ontwikkelen, vermenigvuldigen en op je hoofdhuid achter kunnen blijven.
Soms hoef je daar zelf niets van te merken, soms kan de shampoo zijn werking niet meer doen waardoor je haren niet goed schoon gemaakt worden of niet verzorgd worden en soms kan je jeuk op je hoofdhuid krijgen. Als een schimmel, bacterie of gist op je hoofdhuid blijft zitten kan je bijvoorbeeld ook last van je ogen of jeuk op andere plekken op je lichaam krijgen. Dit komt omdat je eerst op je hoofdhuid krabt en daarna aan je ogen zit of ergens anders gaat krabben.
Bij sommige mensen kan het voorkomen dat deze schimmels, bacteriën en/of gisten een ergere reactie geven, zoals een allergie, roos of eczeem. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer je een verzorgingsproduct voor het eerst hebt geopend en hoe lang deze houdbaar is.

Scroll naar boven
× Chat