Haren doneren

Je hebt een flinke en lange bos met haren en je merkt, met de zomer in aantocht, dat je liever een kortere coupe wilt. Hoe mooi is het dan als jij je haren kan doneren voor een goed doel zodat er pruiken van gemaakt kunnen worden?! Natuurlijk stellen de doelen wel een aantal eisen aan het haar, zodat er minder weg gegooid hoeft te worden en er dus meer haar gebruikt kan worden voor het maken van een pruik. Zorg er wel altijd ervoor dat jij je haren goed verzorgd voor je het besluit neemt om je haren te doneren. Hoe beter jij altijd voor je haren hebt gezorgd en blijft doen, hoe meer haar ze van jou kunnen gebruiken voor een mooi haarwerk. Dus als je nog niet genoeg lengte hebt om je haren te doneren, kan je wel alvast checken of je de juiste verzorgingsproducten gebruikt. Check het in onze blogs over shampoos, conditioners en haarmaskers.
Wil jij je haren doneren? Bekijk dan hieronder welke eisen je gedoneerde haar moet hebben.

Stichting Haarwensen

Een van de bekendste stichtingen om je haren te doneren is Stichting Haarwensen. In 2007 is deze stichting op gezet om kinderen die, bijvoorbeeld door een huidziekte zoals Alopecia (kaalhoofdigheid), chemokuren of andere medische redenen, kaal zijn geworden en de kans hebben om lange tijd of voor altijd (deels) kaal te blijven een pruik te geven. Met donaties van haren en financiële donaties kan Stichting Haarwensen ervoor zorgen dat alle kinderen die een pruik nodig hebben, ook een pruik kunnen krijgen. In 2016 zijn er 176 kinderen blij gemaakt met een pruik die ze kosteloos hebben gekregen door de inzet van alle donateurs en vrijwilligers. In totaal zijn er nu 1242 kinderen blij gemaakt met een pruik van echt haar via Stichting haarwensen.

Wat zijn de eisen voor de haren die jij wilt doneren aan stichting haarwensen?

 • De lengte van het haar moet minimaal 30 cm lang zijn, ook de kortere lagen in je haren
 • Alleen natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom
 • Geverfd, behandeld en geblondeerd haar (dus ook haar met high-lights) kunnen niet gebruikt worden.
 • Het haar moet schoon en droog zijn
 • Het haar moet afgeknipt en verstuurd worden in een vlecht
 • Het haar moet zacht en soepel aan voelen, dus droog en stug haar kan niet gebruikt worden.

Voldoet jouw haar aan al deze eisen en wil jij je haren zelf opsturen naar Stichting Haarwensen? Dat kan dan in een stevige goed afgedichte envelop. Zorg ervoor dat je haren in een vlecht blijven zitten als je deze in de envelop doet. Dit voorkomt dat de haren gaan klitten en daardoor onbruikbaar worden. Het haar kan opgestuurd worden naar:
Stichting Haarwensen
Postbus 244
3640 AE Mijdrecht

Wil je meer infomatie over de werkwijze van stichting haarwensen? Kijk dan op hun site: www.haarwensen.nl
Stichting Haarwensen heeft ook een korte film gemaakt hoe het proces verloopt vanaf het afknippen van het haar tot aan de pruik. Zo zie je precies wat er met jouw haren gebeuren en hoe blij jij een kind kan maken met je afgeknipte lokken. Het filmpje kan je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=z0ZnyjO-q8g&t=8s

Haardonor.nl

Haardonor.nl is minder bekend, maar heeft een net zo goed doel als Stichting Haarwensen. Bij Haardonor.nl heb je zelfs meer opties om je haren te doneren en zijn de eisen minder streng. Ook chemisch behandeld haar en grijs haar is heel erg welkom bij Haardonor.nl, zij gebruiken namelijk de haren ook voor volwassenen met haaruitval door een ziekte of medische behandelingen. Uiteraard zijn de pruiken ook bij Haardonor.nl kosteloos te verkrijgen voor kinderen en volwassenen met haarproblemen die langdurig of voor altijd kale plekken hebben of zelfs geheel kaal zijn of blijven. Dit kan Haardonor.nl realiseren door de donatie van de afgeknipte staarten en financiële bijdragen.

Wat zijn de eisen voor de haren die jij wilt doneren aan Haardonor.nl?

Haardonor.nl heeft minder strenge eisen voor het haar wat gedoneerd wordt, voornamelijk omdat ze ook pruiken maken voor volwassenen. Toch zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je je haren wilt doneren:

 • Het haar moet minimaal 25cm lang zijn, als je haar langer is, is het ook zeker welkom
 • Onbehandeld, geverfd en gepermanent mag allemaal, zelfs haren die geverfd zijn met Henna zijn welkom, vermeld dit wel even op een briefje of kaart bij het doneren van het haar
 • Haren die in laagjes zijn geknipt kunnen ook verwerkt worden tot pruik
 • Grijs haar is heel erg welkom, vooral de langere grijze haren.

Bij Haardonor.nl kan zelfs je haren vanuit je borstel gedoneerd worden, hieraan zitten wel een paar regels verbonden:

 • Je haar moet van de kruin tot aan de punten minimaal 40cm lang zijn,
 • Het haar wat in de borstel zit haal je eruit en bewaar je in een papieren zakje of doosje,
 • Heb je grijs of wit haar, dan mag je het haar al vanaf 15cm doneren vanuit de borstel

Het haar zit natuurlijk wel in de war, maar vanaf 40cm zijn ze bereid het haar recht te leggen en uit de klit te halen. Zo doneer je de volle lengte voor pruiken met echt lang haar. Als je de haren uit je borstel ongeveer een jaar lang verzameld en bewaard, heb je genoeg om het haar te doneren.

Je afgeknipte staart of je verzamelde haren uit je haarborstel kan je in een frankeerde envelop opsturen naar:
Haardonor.nl
Rivierstraat 20
5615 KB Eindhoven
Op dit adres kan je binnen de openingstijden ook je haren af laten knippen en in model laten knippen, zo is je haar gelijk op de plaats van bestemming en heb jij een mooie coupe.

Meer informatie over haardonor.nl vind je op hun website: www.haardonor.nl. Hier staat op de homepage ook een leuk filmpje hoe het haar wat laagjes heeft geknipt kan worden en meer uitleg over de haren die jij kan doneren.

Toupim

Bij Toupim maken ze geen volledige pruiken, maar mutsen, sjaals en haarbanden met lange haren eraan. Hier is minder haar voor nodig en het is ideaal als je een pruik niet comfortabel vind zitten. De Toupim is een stuk luchtiger en te combineren met verschillende stylen door verschillende hoofddeksels erbij te gebruiken. Met de zomerse dagen kan je een leuke sjaal om je hoofd binden met het haar er onderuit en in de winter past je muts er perfect bij. Als je weet dat je eigen haar begint uit te vallen door een ziekte of voordat je chemo’s krijgt, kan je zelfs van je eigen haar een Toupim laten maken. Zo behoudt je toch een beetje je eigen haar.

Wat zijn de eisen voor de haren die jij wilt doneren aan Toupim?

Toupim stelt niet veel eisen omdat ze minder haar nodig hebben voor een haarwerkje. Maar de haren die ze ontvangen moeten natuurlijk wel te gebruiken zijn. Dit zijn de regels die Toupim na streeft voor het beste haarstuk:

 • Je gedoneerde haar moet minimaal 18 cm lang zijn, zorg dat hier zo min mogelijk dode punten aan zitten, het beste is om deze er eerst af te laten knippen voor een dikkere staart en dan pas de 18cm op te meten en af te knippen
 • Voor het knippen wilt Toupim graag een foto hebben van je haren, om te zien of het dik genoeg is en er geen of weinig dode punten zijn. De e-mail kan gestuurd worden naar info@toupim.nl
 • Je haar moet voor het knippen gewassen zijn met een normale shampoo. Ook is het noodzakelijk dat de haren droog zijn voor je het af laat knippen en op stuurt.
 • De dag dat je je haren gaat doneren wordt het afgeraden om parfum te gebruiken, dit trekt namelijk in het haar.
 • Zorg dat je veel staartjes maakt waarvan de elastiekjes 2 cm onder de plek waar je de haren af gaat knippen vast gemaakt zitten. Zo voorkom je dat de elastiekjes los schieten en de haren in de war raken.

Doe je afgeknipte staarten in een goede stevige envelop en gebruik eventueel extra plakband zodat de haren er niet uit kunnen vallen. Doe ook een briefje met je naam, adres en emailadres in de envelop, eventueel mag je er ook een kaartje of tekening bij doen voor de ontvanger van jouw haren. De envelop met je haren mag je opsturen naar:
Toupim,
Bloemstraat 21-B,
1016 KV in Amsterdam

Als je Toupim een mail stuurt nadat je je haren in de brievenbus hebt gedaan, kunnen ze jou op de hoogte houden als jouw haren zijn aangekomen bij hun.
Wil je meer informatie over het doneren van je haren aan Toupim of ben je zelf geïnteresseerd in een haarwerk van Toupim? Check dan hun website www.toupim.com.

Scroll naar boven
× Chat