BTW verhoging voor kappers

Het was nog even onzeker of de plannen door zouden gaan, maar op 15 november 2018 is in de Tweede Kamer ingestemd met de plannen om het lage BTW tarief van 6% naar 9% te verhogen. Deze beslissing moet nog door de Eerste Kamer in december 2018 goed gekeurd worden, maar de kans is klein dat ze het nu nog afkeuren.

Wat betekend de BTW verhoging voor de klanten?

De klant merkt vooral dat de prijzen in de kapsalons en de prijzen van Ambulante kappers omhoog gaan. De BTW moet uiteindelijk door de kapper afgedragen worden aan de Belastingdienst, dus de kapper verdient er niets extra’s op als de BTW wordt verhoogd en de prijzen daarbij ook iets omhoog gaan. Hoe meer je nu in 2018 al betaald aan de kapper, hoe meer de prijs omhoog zal gaan omdat er met percentages wordt gerekend. Als je bijvoorbeeld nu naar een kapper gaat waar knippen €35,- kost zal de prijs in 2019 ongeveer met €1,- aan BTW verhoging omhoog gaan. Wordt u geknipt door een kapper die in 2018 voor het knippen €18,50 vraagt, zal de prijs van deze kapper met €0,50 aan BTW verhoging omhoog gaan. Veel kappers hebben op 1 januari elk jaar of om het jaar een prijsverhoging omdat niet alleen de BTW maar ook andere kosten omhoog gaan. Dus de kans is groot dat je kapper dit jaar een hogere prijsverhoging moet invoeren. De Ambulante kappers hebben bijvoorbeeld meerdere verzekeringen waarvan de premie elk jaar stijgt, benzinekosten die nogal hoog op kunnen lopen, onderhoud aan de auto of een ander vervoersmiddel, boekhoudkosten en vergeet ook niet de kosten aan materialen die de thuiskapper of thuiskapper gebruikt bij een behandeling, ook deze kosten kunnen stijgen. Dus het is zeker niet gek als een kapper aangeeft dat hij of zij per 1 januari 2019 met de behandelprijs omhoog moeten. Vergeet niet dat ze zelf ook winst moeten overhouden om hun eigen leven te financieren. Voor de ondernemers in het kappersvak is hun beroep vaak een uit de hand gelopen hobby, maar van het werk waarin ze plezier hebben moeten de kappers zelf ook geld over houden om te kunnen leven, net als jij ook moet leven van het loon wat jij vanuit je werk ontvangt.

Wat betekend de BTW verhoging voor de Ambulante kappers?

Net als de kapsalons moeten de Ambulante kappers of Thuiskappers ook BTW afdragen. De kappersbranche hoort gelukkig bij het lage BTW tarief, wat nu nog tot 1 januari 2019 op 6% zit. Als klant merk je weinig van deze BTW omdat dit al in de prijs van de behandelingen en producten verrekend zitten. Elk kwartaal moeten de ondernemers, dus ook de ZZP kappers, BTW aangifte doen bij de Belastingdienst en aan de hand van de inkomsten en uitgaven wordt berekend of ze nog BTW verschuldigd zijn aan de Belastingdienst, of dat ze BTW terug krijgen. Dat laatste is helaas niet snel van toepassing, tenzij je meer producten hebt gekocht (dus meer BTW hebt betaald) dan dat je omzet hebt gedraaid (BTW hebt ontvangen).
Als de BTW per 1 januari 2019 omhoog gaat naar 9% moet dit berekend worden in je behandelprijs, tenzij je liever je prijzen gelijk houdt met 2018 en zelf minder winst over wilt houden. Als je de berekening van je oude prijs inclusief de BTW verhoging goed hebt berekend, dus 3% bovenop je behandelprijs extra rekenen, hou je uiteindelijk na de prijsverhoging en het afdragen van de BTW evenveel winst over als de andere jaren. Tenzij andere kosten zoals je benzine, inkoopkosten etc. ook omhoog gaan, dan is het verstandig om nog iets meer je prijs te verhogen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij als kapper zelf in moet leveren door de prijsverhogingen van alle producten die je gebruikt, de BTW verhoging, de verzekeringen die je nodig hebt en alle andere kosten die jij hebt om je bedrijf en je huishouden draaiende te houden. Daarom is het belangrijk om elk jaar je boekhouding goed te bekijken en opnieuw de berekening te maken wat jouw behandelprijzen moeten zijn om winst te blijven maken.

Waar moet je als ambulante kapper rekening mee houden na de BTW of prijs verhoging?

De BTW gaat omhoog, dit bereken je door in je prijs, maar hou er rekening mee dat je deze BTW ook weer af moet dragen aan de belastingdienst. Dus de extra omzet die je binnen haalt moet je absoluut niet gelijk op gaan maken, maar apart houden voor de kwartaal aangifte. Elk kwartaal zal jij meer moeten betalen aan de belastingdienst dan in 2018 of voorgaande jaren.
Ga er ook vanuit, dat na je prijsverhoging, dat er klanten zijn die een goedkopere kapper gaan opzoeken, hou dan in gedachten dat die goedkopere kapper vaak niet de ervaring en kwaliteit kan leveren die jij levert. Vaak komen deze klanten wel weer terug naar jou als hun kapsel toch wel meer van waarde is dan ze zelf hadden bedacht voor ze overstapten. Ook zullen er klanten zijn die niet elke 6 weken maar elke 8 weken door jou geknipt willen worden. Dit kan betekenen dat ze dus ongeveer 2-3 knip beurten minder per jaar hebben bij jou. Dit betekend dus dat je omzet lager uitpakt dan andere jaren. Dit kan je oplossen door meer klanten aan te trekken, dat kan als ambulante kapper bijvoorbeeld door je aan te melden bij ThuiskappersNederland.nl zodat wij nieuwe klanten naar jou door kunnen sturen.
Voor de ambulante kappers kan het ook een voordeel hebben dat alle kappers de prijzen moeten verhogen. Het kan dus ook zo zijn dat iemand vanuit een duurdere kapsalon kiest voor een thuiskapper voor het gemak en vaak ook de lagere prijs. En een voordeel van de ambulante kappers is ook dat ze vaak dezelfde (of meer) ervaring hebben dan de kappers in een kapsalon en dat ze ook dezelfde kwaliteit kunnen geven als in de kapsalon. Dus die nieuwe klanten raak jij niet snel meer kwijt. Om aan deze nieuwe klanten te kunnen komen kunnen wij je een handje helpen. Als jij je aan meld bij ThuiskappersNederland.nl sturen wij nieuwe klanten uit jouw werkgebied naar jou door.

Wat moet je absoluut niet doen als kapper na de BTW verhoging?

Wat je als kapper echt niet moet doen om de BTW en prijsverhogingen niet door te hoeven voeren, is zwart werken. Als professionele kapper wil je ten eerste niet geassocieerd worden met de zwartwerkende kappers, omdat deze vaak geen erkende opleiding hebben gevolgd, geen vervolgcursussen volgen en geen kwaliteit leveren. Daarnaast zijn zwartwerkende kappers niet verzekerd, dus als je klant een allergische reactie krijgt en het haar valt spontaan uit of je morst per ongeluk op de dure (antieke of mega moderne) tafel of op de dure (designer) kleding wat haarverf, dan moet je dit allemaal uit je eigen zak betalen. En zwartwerkers riskeren de kans dat de belastingdienst op de stoep staat en ze een belachelijk hoge boete krijgen. De belastingdienst slaapt niet, net als je verrader (dat kan een concurrent zijn, maar ook bijvoorbeeld de buurvrouw, iemand die je net hebt leren kennen of een vriend/vriendin).
Als klant zijnde wil je ook niet dat een onverzekerde en onprofessionele kapper aan huis komt, dus zorg ervoor dat je altijd naar een professionele kapper toe gaat of een professionele thuiskapper aan huis neemt. De kappers en kapsters die zijn aangesloten bij ThuiskappersNederland.nl zijn allemaal gediplomeerd, werken met professionele producten en staan ingeschreven bij de KvK en ze zijn dus geen zwartwerkers. Bij ons bent u verzekerd van een professionele kapper of kapster aan huis die ervoor zorgt dat u met de juiste producten en de juiste technieken en kwaliteit geholpen wordt.

Scroll naar boven
× Chat